Zelf in beeld

‘Zelfinbeeld’

Ik maak fotopresentaties met een bijzonder doel. Een fotopresentatie is een opeenvolging van portretfoto’s die jou in al je bijzonderheden laat zien, niet alleen dat éne gelukte plaatje voor op je facebook- of LinkedIn-profiel. Een scala aan foto’s waar je op lacht en fronst, in gesprek bent, kortom: waarin je te zien bent zoals anderen je werkelijk zien.

Muziek en fotografie, een therapeutische combinatie

Deze foto’s zet ik vervolgens om tot een fotopresentatie met een speciaal voor jou uitgekozen muziekstuk. Wat er dan gebeurt is magisch. In plaats van de foto’s bekijken en afkraken, zoals je vaak doet bij zelfportretten, ga je jezelf echt zien. In al je facetten, in al je emoties: alles mag gezien en beleefd worden.

Wat gebeurt er volgens de neurologie?

Met dank aan Carla Rus, psychiater/psychotherapeut en traumatoloog, gespecialiseerd in seksueel misbruik, voor de uitleg van dit theoretische gedeelte:
De hersenen zijn in diverse gebieden onderverdeeld
De linker- en de rechter-hersenhelft hebben ieder een eigen hoofdtaak: de linkerhersenhelft is voor het interpreteren, het rationele. Daar zit ons taalcentrum en daarmee proberen we de wereld zo goed en kwaad als dat lukt te begrijpen.
De rechterhersenhelft is gespecialiseerd in onze emoties. Dit is waar inspiratie, diepere inzichten en muziek verwerkt worden. Muziek spreekt namelijk rechtstreeks tot onze emotionele laag.

‘Zelfinbeeld’: De combinatie van (zelf)beeld en geluid

Beelden, dus ook foto’s, worden in de occipitale hersenschors ‘waargenomen’. Daarna worden ze door beide hersenhelften verwerkt. De interpretatie van het beeld gebeurt links, de emotionele impact van een beeld gebeurt rechts. Door de muziek wordt emotie opgeroepen, waardoor het meer analytische deel van de hersenen, waar bijvoorbeeld ook alle zelfkritiek woont, het nakijken heeft.

‘Zelfinbeeld’ van therapeutische waarde

De fotopresentaties ‘Zelfinbeeld’ hebben door de manier waarop zij in de hersenen verwerkt worden, een therapeutisch effect, met name als je (bijvoorbeeld door seksueel misbruik) een verstoord beeld hebt van jezelf. Ook mooi als ondersteunende therapie bij anorexia of bullimia, body dysmorphic disorder (BDD) en andere verstoringen in je lichaamsbeeld. De muziek spreekt direct tot je onderbewustzijn en er ontstaan nieuwe connecties, waardoor je verstoorde zelfbeeld geheeld kan worden.

Pure magie

Dat is het technische verhaal. Wat er in jou als klant gebeurt is pure magie. Doordat de emotionele boodschap van de muziek wordt gelinkt aan de beelden van jezelf, heel je de band met jezelf. Dat is de werking van ‘Zelfinbeeld’.

Fotopresentatie van Paula Holtzer van Evenwichtig leven met muziek van Vrindavan.

Reacties van klanten die je voorgingen:

‘De eerste keer: dit is niks, dit is niks, dit ook niet… Maar nu, na een paar keer kijken, word ik milder.’
‘Dank je wel dat ik echt naar me kan kijken. Ik lijk niet zo veel op mijn moeder als ik dacht.’
‘Langzaam ga ik mezelf meer zien zoals ik ben.’
‘De foto’s hebben me een relatie opgeleverd. En een positief zelfbeeld.’

Heb je interesse in ‘Zelfinbeeld’?

Neem dan contact op via de mail.