Yes, van trigger naar inzicht!

Posted on 27 januari 2014

De tijger ontwaakt

Naar aanleiding van mijn inzicht dat ik dissocieer, ben ik het boek ‘De tijger ontwaakt’ van Peter A. Levine gaan lezen. Dit gaat over traumabehandeling met lichaamsgerichte therapie.
De ingang die daarin gebruikt wordt om contact te maken met de oorzaak van het trauma, is ‘felt sense’. Ik vind het lastig te omschrijven wat het precies inhoudt, maar als ik het omschrijf zoals ik het ervaar, is het: het gewaarworden van lichamelijke reacties op situaties van buitenaf, zonder daar woorden aan te geven. Dus in plaats van te denken: ‘Ik ben boos’, want dat is de emotie die je ervaart (en dus het verhaal dat je erbij verzint), voel ik dat m’n maag samentrekt. Niet meer en niet minder.

Van verhaal naar gevoel

Terwijl ik vanmorgen, in mijn mail, het antwoord lees op een voor mij belangrijke vraag, word ik boos. Boos op de kortzichtigheid van de ander, boos omdat ik niet gehoord word, boos omdat …..
En dan ineens schiet mij de oefening van de ‘felt sense’ te binnen: ‘Ga voelen wat er, heel fysiek, in je lijf gebeurt.’
En dat is wat ik gelijk doe. Ik voel een zindering vanuit mijn buik naar m’n zonnevlecht (maagstreek) en daar trekt mijn maag samen en vormt zich een harde bal. Dan verdwijnt de bal langzaam en ervaar ik een soort week worden. In emoties vertaald, zou ik zeggen dat ik van boosheid naar verdriet ga. Het lukt me om te blijven voelen en er niet van alles bij te bedenken.

Van gevoel naar inzicht

Het wordt rustig in mijn lichaam. Mijn boosheid is weg en mijn verdriet is weg. En ik krijg inzicht in wat er werkelijk gebeurd is. Namelijk: de ander neemt niet de tijd naar mijn verhaal te luisteren, waardoor ik word getriggerd!!!!! En vervolgens word ik boos en daarna verdrietig. Het is een herhaling van hetzelfde verhaal dat ik al jaren aan dit gevoel hang. Een bevestiging van: ‘ik ben niet belangrijk genoeg.’ Maar ook: ‘ik wíl gehoord worden. Ik hoef geen gelijk te krijgen, maar luister in godsnaam naar mijn verhaal.’ Dit is een reactie vanuit een gekwetst kindstuk.

In mijn kracht gaan staan

Alleen is het me nu gelukt om bij het fysieke voelen te blijven. Met als gevolg dat ik niet in de rol van het kleine zielige meisje ben gestapt, maar vanuit de volwassen Agnes kan reageren. Ik ben trots op mij.

Yes, op naar de volgende trigger 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.