Uitgever of blaaskaak?

Posted on 3 november 2013

Goed verkocht

Wow, bij dat boek zijn ze binnen 1 jaar al aan de 5e druk toe! Dat wordt goed verkocht’, dacht ik. Maar dan hoor ik dat de uitgever niet wil dat de auteur vertelt hoeveel boeken er verkocht zijn. Uh, waarom niet? En de auteur zelf weet het ook niet. Dat verbaast me.

Geheim

Als ik binnen 1 jaar al aan de 5e druk van mijn boek toe was, zou ik willen weten hoeveel er dan al verkocht zijn. En iedereen mag dat weten. Dat is toch geen geheim?

Ik snap er niets van, tot ik me realiseer dat een druk een oplage van 1000 boeken kan hebben, maar ook van 10. Dus wat zegt het over de verkoop van het boek als de uitgever vóór in het boek vermeldt dat het al de 5e druk is? Juist, helemaal niets.

Of toch wel?

Dikdoenerij en misleiding

Het zegt niets over de hoeveelheid boeken die verkocht zijn en het zegt niet dat het een goed of een slecht boek is.

Nu kan ik iets over het hoofd zien en dat hoor ik dan graag, maar waar het wel iets over lijkt te zeggen, is het ego van de uitgever. Want, ik en de andere leken onder ons (en daarmee bedoel ik de mensen die nog nooit een boek hebben uitgegeven) zullen denken dat die uitgever het wel heel goed doet. ‘Misschien moet ik daar zijn om mijn boek uit te laten geven.’

En het lijkt ook iets over de verkoopmethode te zeggen. Want, laat ik eerlijk zijn, als ik, als leek, vóór in het boek lees dat het al de 5e druk is in 1 jaar, denk ik al gauw dat het dan wel een heel goed boek zal zijn. En misschien laat ik me dan wel eerder verleiden tot aanschaf, dan als er in zou staan dat het de 1e druk is sinds 2010.

Een goede uitgever is transparant

Doordat ik zo nauw betrokken ben bij alles rondom het boek ‘Helen van seksueel misbruik. Het trauma voorbij’ van Ivonne Meeuwsen weet ik wel beter. Onze ‘Droomvallei Uitgeverij’ doet het gelukkig anders. Transparantie, realiteitszin en eerlijkheid zijn hier de leidraad. Dus geen geheimen over het aantal verkochte boeken bij de Droomvallei.

Een goede uitgever is geen geheimzinnig doende blaaskaak, maar heeft liefde voor zijn/haar werk en voor het werk van de auteur. En ….. laat dat zien!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.