Uit eten bij ‘t Elf Uur

Ik ben een moeilijke eter

Mijn lief en ik komen nogal eens in restaurants. Vaak voor een latte macchiato en/of een lunch en zo af en toe gaan we uit eten. Mijn lief is een ‘makkelijke’ eter, die niet heel kieskeurig is. Zij vindt het eten al gauw lekker. Ik daarentegen ben een ‘moeilijke’ eter. Ik krijg snel last van bepaalde ingrediënten, of van hoe iets is klaargemaakt. Is iets bijvoorbeeld te zoet, te zout, te pittig, dan moet ik al snel stoppen met eten. Ik word misselijk, of mijn eetlust is compleet weg, terwijl ik dan nog lang niet genoeg gegeten heb. Zo ook op de verjaardag van mijn lief. Daarover straks meer.

Ik ben hoog sensitief

Er is nog iets wat van invloed is op mijn restaurant-genot. Ik ben namelijk ook erg gevoelig voor geuren, geluid en sfeer en ik zie/voel als dingen niet kloppen, die anders/beter zouden kunnen. Je zou kunnen zeggen: ik ben HSP-er met een kritische blik. 

Rustig plekje

Ik reserveer, voor de verjaardag van mijn lief, een tafeltje bij ’t Elf Uur in Gorssel, met het verzoek om een rustig plekje. De serveerster wijst ons waar we kunnen zitten. We krijgen keus uit een tafeltje of 3 op één rij, midden in de zaak. We kiezen er één en terwijl ik met mijn rug naar het pad zit, word ik beroerd. Ik vraag of we ergens anders kunnen zitten, waar het rustiger is.

Afschermen

We mogen uitkiezen en vinden uiteindelijk een plekje in een afgeschermde hoek waar slechts twee tafeltjes staan en er niemand direct langs loopt. Dit voelt goed. We gaan zitten en het duurt even, maar ik raak het misselijke en duizelige gevoel kwijt. Ik doe daarvoor een oefening die ik ooit heb geleerd om me af te schermen. ‘Ik had de ster beter kunnen doen voordat ik binnenkwam’, zeg ik tegen mijn lief. Langzaam voel ik mijzelf tot rust komen.

Ik snap het niet

Hoe kan het toch dat we een plek middenin aangewezen krijgen, terwijl ze ook een rustige plek hebben? Ik had hier duidelijk om gevraagd. De serveerster is wel vriendelijk, maar ze lijkt er niet veel van te begrijpen.

Onze keuze van het menu

Voor mensen die alleen biologisch vlees willen eten, kun je hier terecht voor een echte biologische hamburger. Je hebt keus uit wel 10 verschillende. M’n lief is helemaal blij en kiest er één uit en gefrituurde champignons als voorafje. Ik houd niet van hamburgers en helaas is al het andere vlees niet biologisch, dus mijn keus valt op een pannenkoek met appelcompote, kaneel, krenten en karamel-ijs. Het is meer een toetje, maar vandaag mag dat, want het is feest. Ik vraag of de compote warm is en zeg dat ik er geen krenten bij wil. Ik gruw namelijk van het gevoel van een krent in mijn mond. Mondgevoel is ook zo’n dingetje van mij. 

Teleurstelling en verbazing

Komt de ober even later terug en zegt: ‘Ik moet u teleurstellen. De compote kan niet zonder de krenten.’ Dan kies ik maar voor een pannenkoek met kaas en ananas, maar ik ben hoogst verbaasd dat het niet kan. Ik verwacht van een restaurant dat de kok z’n recepten aan kan passen aan de wensen van de klant. Dat zal natuurlijk niet altijd mogelijk zijn, maar dan verwacht ik dat ze met je meedenken over wat er wél kan. Maar in dit geval … ben ik inderdaad teleurgesteld.

Gezellige plekje

We zitten goed in ons hoekje waarvan de wanden met ruw hout zijn betimmerd, met groene vlakken ertussen. De tafels zijn van gebruikt hout gemaakt, gezellig kaarsje erop. Op verschillende plaatsen hangen decoraties van mos aan de muur. Dit geeft een heel leuk effect en maakt dat het er gezellig uitziet. De muziek is rustig, maar had van mij nog net iets zachter gemogen. Maar goed, misschien zitten we erg dicht bij een box.

Het eten

Het voorafje wordt geserveerd. M’n lief vindt het erg lekker, maar de portie is enorm groot, zelfs voor een goede eter als zij. Dan komt het hoofdgerecht. Een sappige, heerlijke hamburger voor mijn lief, waar ook werkelijk op zit wat er op de kaart stond. Dus geen onaangename verrassingen die niet op de kaart vermeld stonden en dat is erg fijn (en lang niet overal waar je uit eten gaat vanzelfsprekend). En een pannenkoek met kaas en ananas voor mij. Alleen wat weinig ananas en een niet geheel gare pannenkoek, wat maakt dat ik na een halve pannenkoek al meer dan genoeg heb. Meer eten zou me misselijk maken, dus de andere helft laat ik inpakken om mee naar huis te nemen. Die eten we morgen tussen de middag wel op.

Toetje

Het is een feestje, dus we overwegen nog om een toetje te nemen. Die zien er op de kaart lekker uit, maar ik voel me misselijk worden als ik eraan denk. De pannenkoek zit me nog in de weg. En mijn lief zit eigenlijk helemaal vol van het voor- en hoofdgerecht, zelfs een koffie is nu even te veel. We maken vanavond thuis wel een latte met onze luxe melkopschuimer :-).

Tips voor HSP-ers als ze uit eten gaan

  • Vraag bij je reservering om een rustige plek
  • Zorg dat je jezelf van te voren al afgeschermd hebt
  • Neem de signalen van je lichaam serieus
  • Vraag om een andere plek als de aangewezen plek niet goed voelt

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.