Ben ik een moeilijke eter of doe ik moeilijk?

Moeilijke eter

Ik stipte het al even aan in mijn blog ‘Uit eten bij ‘t Elf Uur’: Ik ben een moeilijke eter en dat is lastig. Te zoet, te zout, te pittig zorgt er bij mij al snel voor dat ik moet stoppen met eten, doordat ik misselijk wordt of mijn eetlust kompleet weg is. Daarnaast zijn er veel dingen die ik niet lust. Dit kan liggen aan de smaak, de geur, maar ook aan het mondgevoel.

moeilijke eter moeilijk eter moeilijke eter

Smaak

Over smaak valt niet te twisten is een mooie uitspraak, waar ik helemaal achter sta. Maar wat bepaalt nou of iets je smaakt of niet? Heeft het met de prikkelverwerking te maken, stel ik me aan, doe ik moeilijk of is het gewoon moeilijk voor mij? Vragen die veel hsp-ers zullen herkennen.

Hoe iets je smaakt 

Hoe iets je smaakt hangt niet alleen van de smaakpapillen af, maar ook van je andere zintuigen én van je hersenen. Alle prikkels die van je zintuigen afkomen in de vorm van smaak, geur, kleur, temperatuur, textuur en ook geluid, worden door je hersenen gecombineerd met verwachtingen, herinneringen en emoties. En dit samen bepaalt hoe iets je smaakt.

Experiment

In De Trouw kwam ik dit artikel van Joep Engels tegen. Hij beschrijft hier verschillende experimenten met smaak. Waaronder het experiment van wijnkenners die tijdens de California State Fair een dure wijn met het etiket van een hele goedkope wijn en dezelfde dure wijn met het eigen etiket moesten beoordelen. Ze beoordeelden de zogenaamd goedkope wijn als slecht, terwijl ze diezelfde wijn als goed beoordeelden toen het zijn eigen etiket had.

Waar zit het nu in?

Bij mij gaat het in elk geval niet om de prijs. Of het nu in een hogere gevoeligheid van de zintuigen zit of in de prikkelverwerking in de hersenen, ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat ik niet moeilijk doe, maar het wel moeilijk vind.

Weet jij meer?

Weet jij hier meer vanaf? Heb je artikelen, onderzoeken erover? Ik hoor het graag van je!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.