Leven met een HSP-er als partner

Mijn naam is Ivonne Meeuwsen. Ik ben de partner van Agnes. Ja, dé Agnes van ‘GewoonAgnes‘. Van deze website dus. Als partner van een HSP-er die ook nog eens introvert is, heb ik best het één en ander te vertellen over HSP, introversie en wat je als partner zoal meemaakt.

Partner van een HSP-er

Als partner van iemand die hoog-sensitief is, heb je behoorlijk wat invoelend vermogen nodig. Je kunt beter niet als een soort olifant in de porceleinkast, botweg zeggen wat er voor je mond komt.

Je leert elkaar wel goed kennen

Als alle emoties er mogen zijn, leer je vrij snel wat de ander belangrijk vindt. Rechtvaardigheid, rust, stilte en schoonheid. Zomaar een paar van de waarden die bij ‘mijn’ HSP-er hoog in het vaandel staan.

Zij heeft er het meeste last van

Als HSP-er heeft zij er zelf het meeste last van. Als iets haar onrechtvaardig toeschijnt, gaat ze aan de slag. Ze laat het niet los, want het laat haar niet los. Pas als ze naar haar eigen tevredenheid heeft aangetoond dat iets onrechtvaardig is en op welke manier, kan ze weer slapen.

Geef je partner met HSP de ruimte

Als mijn partner ergens mee bezig is, kan ik haar beter niet storen. Ze kan zich aardig vastbijten in dingen en dan heel monomaan bezig zijn. Een bordje met ‘niet storen’ is niet nodig. De concentratie is op haar gezicht af te lezen. En dat ‘niet storen’ dat leer je snel genoeg …

Mooie aspecten van HSP

Naast de soms ingewikkelde dingen van HSP, zoals de prikkelbaarheid als dingen niet rechtvaardig zijn, of als er, nu ja, te veel prikkels zijn, heeft mijn HSP-er ook hele mooie kwaliteiten. Wij zijn nogal eens verhuisd en ik ben volstrekt waardeloos tijdens en vlak na een verhuizing. Ik kan de chaos niet overzien en val dan stil. Zij niet.

Eén ding oppakken …

Wat zij heel goed kan is schoonheid creëren. Dat uit zich (ook) in de inrichting van ons huis. Na een verhuizing pakt zij alles uit en zoekt voor alles de juiste plek. Langzaam, stapje voor stapje, doos voor doos, wordt het nieuwe huis ‘eigen’. Krijgt het de uitstraling van rust en ruimte waar ik het goed op doe.

Trots op ‘mijn’ HSP-er

We vullen elkaar mooi aan, ‘mijn’ HSP-er en ik. Als ik stil val, komt zij in actie. Als zij in een lichte paniek raakt, help ik haar dingen te ordenen zodat ze het weer overziet en niet overspoeld raakt. Samen bereiken we veel meer dan ieder van ons apart zou bereiken.

Eén gedachte over “Leven met een HSP-er als partner”

  1. leuk ivonne! sipke en ik zijn beide hsp, op wel weer verschillende punten, vandaar dat samen wonen niet echt zo geweldig is, een lat is prima

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.