Introvert of verlegen?

Ben ik introvert of verlegen?

Veel mensen gebruiken de termen introvert en verlegen door elkaar. Toch is er zeker een verschil. Verlegen zijn is iets dat gebeurt in een sociale situatie. Je kunt moeilijk in je eentje verlegen zijn. Introvert zijn heeft veel meer te maken met wie je bent en hoe je bent. Agnes schreef hier al eerder over.

Ik ben introvert

Allereerst even dit: je bent nooit helemaal introvert of extravert (de tegenpool), maar ieder mens zit ergens op een schaal ertussenin. Als introvert ben ik niet zo op mijn gemak in grote groepen en dat zoek ik dus ook niet op. Ik ga liever niet uit, grote feesten zijn niet aan mij besteed. Ik geniet van contact met een paar intimi. Op mijn ideale verjaardag heb ik géén feestje.

Ik ben niet verlegen

Hoewel ik dus zeker aan de introverte kant zit, ben ik niet verlegen. In sociale situaties kan ik prima een praatje maken en vind ik het doorgaans geen probleem om op iemand af te stappen. Er is één situatie waarin ik wél verlegen ben en dat is aan de telefoon. Ik bel liever niet met mensen die ik nog niet ken. Dan spreek ik het liefst af om via Skype contact te hebben. Maar verder heb ik weinig spanning in het contact met anderen.

Iemand die verlegen is kan extravert zijn

Wanneer een introvert ook verlegen is, dan zal dat elkaar ongetwijfeld versterken. Die persoon zal geneigd zijn zich terug te trekken en in extreme vorm zelfs kluizenaar worden. Maar een extravert die verlegen is, heeft van die verlegenheid juist veel meer last. Hij of zij heeft het contact met de ander nodig, maar vindt het moeilijk om dit aan te gaan.

Rust en ruimte

Wat voor mij echt een eye-opener was, is dat een introvert als kenmerk heeft, dat zij alleen-tijd nodig heeft. Rust en ruimte om de indrukken van een dag te verwerken. Terwijl een extravert juist reuring en de meningen van anderen nodig heeft om zichzelf te begrijpen, heb ik het nodig om in alle rust na te kunnen denken. Ik creëer deze ruimte voor mezelf door te schrijven. Daarin kan ik mijn eigen gedachten vormen en uiten.

Ben jij introvert of verlegen?

IntrovertEen prachtig boek hierover is: ‘Introvert. Groeien in een extraverte wereld’ van Marti Olsen Laney. Het geeft een goed inzicht in de uitdagingen van een introvert, maar zeker ook de voordelen en kansen die de introvert heeft in een wereld die, nou ja, een overwaardering heeft van extraversie.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.