Introvert in een extraverte wereld

Posted on 25 oktober 2013

Als rasechte en hoog sensitieve introvert voel ik me het prettigst op plekken die prikkelarm zijn. Niet teveel mensen, niet teveel herrie, een overzichtelijke ruimte, een ‘logische’ indeling.

Overzicht

Vroeger, als ik in de bibliotheek kwam, wist ik waar ik moest kijken als ik een roman wilde uitzoeken, of een boek over fotografie, of over Reiki, of over wat dan ook. En als ik het niet wist, stond daar, op een goed zichtbare en centrale plek de computer. Even de titel of het onderwerp intypen, het nummer noteren en naar de kast lopen waar dat nummer opstond. En die kasten stonden gewoon op oplopend nummer. En dan naar de balie en ook die was centraal gelegen. Allemaal heel overzichtelijk voor een introvert.

Nieuw systeem

Tegenwoordig ga ik naar de nieuwe bibliotheek in Arnhem. Het opbergsysteem is daar compleet vernieuwd. Waar ik vroeger naar de kast met de letter C liep, omdat ik een boek van Coelho wilde hebben, moet ik nu eerst verzinnen wat voor soort roman het is. De psychologische romans staan namelijk op een heel andere plek dan de streekromans of de thrillers. En bijvoorbeeld de thrillers staan weer naast de boeken over sport. Ze hebben het namelijk in verschillende levensgebieden ingedeeld. ‘Liefde en leven’ is er zo één en ‘Spannend en actief’ is een ander. En ‘Kennis en samenleving’. Ik geef toe, daar is over nagedacht, maar ik ben acuut van slag.

De weg kwijt

Goed ik kan het dus niet vinden. ‘Dan kijk je toch even in de computer’, zou je zeggen. Maar … waar vind ik die?
Alles lijkt verstopt in deze, tot ‘Beste bibliotheek van 2013′ verkozen bieb. Van de computers, tot de boeken, van de uitleen- tot de terugbreng-scanners, van de wc’s tot de uitgang. Zelfs in de computer is het zoeken moeilijk. Ik ben de weg helemaal kwijt.

Speeltuin

Maar waar ik alleen nooit aan zal wennen, is de ijzeren glijbaan, met daarnaast een ijzeren trap, midden in de bieb. Weet je hoe het klinkt in een grote hoge ruimte, als daar een kind eerst stampend de trap op rent en vervolgens, met de schoentjes op het ijzer roffelend en gillend van plezier, de glijbaan af dendert? Vroeger hadden we daar speeltuinen voor en kon je in de bieb, in een vredige stilte de boeken inkijken en doorlezen. Nu is daar geen plek meer voor de introvert.

Oase van rust

Maar ja, de wereld wordt vooral ingericht door en voor mijn extraverte medemens. Dat is fijn voor hen. Maar voor mij als gevoelige introvert …
Ik zoek in elk geval naar de schaarse tijden waarin het wat rustiger is in de bieb, kies zo snel mogelijk een boek uit en ga dan naar huis, om daar te genieten in mijn oase van rust.

Ik ben niet de enige introvert in Arnhem
(Nieuwsbericht van Omroep Gelderland)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.