Ik denk, ik zie, ik voel, ik luister, ik ontvang

Posted on 20 juli 2013

Ik denk

Ken je dat, dat je wéét dat er ‘iets niet klopt’ in wat je hoort of ziet? Dat je voelt dat de ander, vaak onbewust, iets achterhoudt, de waarheid niet zegt of ongeïnteresseerd lijkt?  Ik ken dat heel goed.

Nu heb ik inmiddels wel geleerd te zien dat het verhaal wat ik daarvan maak, míjn verhaal is, míjn invulling van wat ik denk te zien of wat ik denk te voelen. Mijn gevoel geeft me iets aan en mijn denken probeert erachter te komen wat het is, probeert een verklaring te vinden. En dat is nu net waar het bij mij mis gaat: ik denk.

Ik zie, voel en luister

In gesprek met de ander, een vriendin, een klant of wie dan ook, vertel ik wat ik heb gezien, wat ik heb gevoeld en vraag hoe het voor de ander is. En als de ander verteld, luister ik. En telkens als ik weer voel dat er ‘iets niet klopt’, vraag ik de ander even stil te zijn en ga ik luisteren naar wat ik voel. Het klinkt misschien raar, maar dit is zoals ik het ervaar. Ik luister dan niet met m’n oren, maar met m’n hart, naar wat de ander me onbewust niet verteld. Dan komt als vanzelf een vraag naar boven die ik dan stel. Dit proces herhaalt zich tot we bij de kern zijn, bij dat waar het voor de ander om draait.

Ik ontvang

In dit proces is er geen denken meer. Er is een ontvankelijkheid voor wat er duidelijk mag worden, voor de les die geleerd mag worden. En steeds weer word ik geroerd door wat er dan, als vanzelf, voor moois gebeurt. Zo magisch!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.