Ik ben dom!

Posted on 16 maart 2013

Ik ben dom

Als klein meisje en later als tiener ben ik verlegen en stil. Als mensen wat aan mij vragen, weet ik niet wat ik moet antwoorden. Zelfs op de meest simpele vragen, waarop ik het antwoord echt wel weet, kan ik geen antwoord geven. Het is als een black-out. Ik kan niet meer nadenken. Anderen om me heen weten het antwoord wel. Ik ben me dom.

Ik voel me dom

Ik voel me dom, want ik kan haast niets onthouden. Niets van wat ik moet leren op school en niets, of in elk geval weinig, van wat ik wil leren, gewoon omdat ik het leuk vind. Keihard heb ik geleerd om m’n HAVO-diploma te halen en daarna weer keihard geleerd om m’n HBO-diploma te halen. En ondanks dat ik ze allebei heb gehaald voel ik me dom. ‘Ik heb echt geen HBO-denkniveau. Ik heb gewoon mazzel gehad.’

Ik kan het niet

Bij alle opleidingen en cursussen die ik daarna doe (en dat zijn er heel wat) heb ik nooit het gevoel dat ik de stof of de handelingen werkelijk beheers, dat ik nu in staat zou zijn om het zelf toe te passen.
En iedere keer dat ik iets voor mezelf wil beginnen loop ik er tegenaan dat ik er niet op vertrouw dat ik het kan. Ja, heel even aan het allereerste begin van het uitvoeren van een plan, geloof ik in mezelf. Heel even. Maar al snel zakt dat geloof weer helemaal weg en geef ik het op.

De black-outs die ik vroeger had heb ik nog steeds. Gelukkig blijf ik er rustiger onder, heb ik het vertrouwen dat ik het wel weet en kom ik uiteindelijk wel op het antwoord. Het gevoel dat ik dom ben, hoeveel tegengas ik daarover ook van mijn omgeving krijg, heb ik ook nog steeds. Alhoewel …

Testjes

Het geval wil dat ik weer in de bijstand zit en werk moet zoeken. Op de site van een uitzendbureau kom ik wat testjes tegen en omdat ik niet weet waarop ik moet solliciteren, ga ik die maar doen. Eén daarvan is een IQ-test. Je kunt invullen op welk niveau je die wilt doen en ik heb werkelijk het lef niet om het op HBO-niveau te doen. Dus doe ik hem maar op MBO-niveau. De uitslag geeft aan dat ik ver boven het gemiddelde zit. Pfff, oké zal ik dan toch maar die op HBO-niveau doen? Durf ik dat?
Ik doe het en wie schertst mijn verbazing: Ik zit weer boven het gemiddelde en scoor zelfs hoger dan mijn vriendin, waarvan ik vind dat ze heel intelligent is. Oeps, dat is even slikken. Ik heb de test nog niet op WO-niveau gedaan. Misschien ooit.

Ik ben dus intelligent. Het wil er bij mij nog niet in, want waarom onthoud ik dan zo weinig, waarom kan ik sommige mensen niet volgen als ze iets aan het vertellen zijn, waarom …, waarom …, waarom …?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.