Het gedrag is slechts een symptoom

Posted on 5 maart 2015

Naar je kind luisteren

Ooit, toen mijn meiden nog klein waren, kocht ik het boekje ‘Mama, luister je? Wat je van je kind kunt leren.’ van Rosemarijn Roes. Het gaat erover dat, als je bv. een onrustig kind hebt of een lastig kind, je goed naar je kind moet luisteren en dat je van dit kind kunt leren. Helaas was ik toen niet in staat deze kennis ook daadwerkelijk in de praktijk te brengen.

Niet in je eentje moeten doen

Nu weet ik dat dat komt doordat ik er met anderen over moet kunnen praten, van gedachten moet kunnen wisselen en gespiegeld moet worden in hoe dat dan bij mij in het dagelijks leven eruit ziet. In mijn eentje lukte me dat niet. Maar ik geloofde wel dat het zo werkte.

Ik weet het zeker

En nu, zoveel jaren later, weet ik zeker dat ieder kind en ieder mens, dat gedrag vertoont wat niet klopt, gedrag waarvoor tegenwoordig direct pillen en behandelingen voorgeschreven worden, ergens in zijn leven iets heeft meegemaakt dat traumatiserend is geweest. Of het nog meemaakt.

Het verkeerde ‘behandelen’

Ik kijk uit naar het moment dat elke arts/leraar/ouder/mens het gedrag als symptoom ziet en achter dat gedrag kijkt naar wat de werkelijke oorzaak is. Dus niet: ‘dit kind is lastig en druk, dus geef het maar Ritalin en stel grenzen, beloon goed gedrag en wees consequent’ of ‘dit is een probleemkind, we gaan dat gedrag eens even de kop in drukken’, maar: het kind heeft een probleem, we gaan het helpen het probleem helder te krijgen en op te lossen, in overleg met het kind en op een manier die bij het kind past.

Zien en gezien worden

Zien en gezien worden is hierin het sleutelwoord. Als jij het kind kan zien in wie het is en dat het het moeilijk heeft, kijk je met je hart en heb je kans dat dit door het kind gevoeld wordt. Het kind voelt zich dan werkelijk gezien en kan zich openen, waarna problemen opgelost kunnen worden en het trauma geheeld.

Met elkaar

En hierbij hebben we elkaar nodig. Met elkaar om het kind staan, een vangnet vormen en het steeds weer laten voelen dat het oké is, ondanks het gedrag en dat we er zijn om met elkaar de oorzaak aan te pakken. En die oorzaak ligt altijd buiten het kind.

Ooit stond ik daarin alleen en kon op een bepaald moment het kind niet meer achter het gedrag zien. Was er toen maar een ‘Met elkaar’ geweest …

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.