Gevangen in mijn eigen hersenspinsels

Posted on 19 maart 2014

Ik zit gevangen in mijn droom

Vannacht in mijn droom ben ik in een grote ruimte. Er staan bedden in en er is iemand die toezicht houdt. Ik en nog wat anderen zitten daar gevangen. We kunnen er niet weg. Een paar mensen hangen tegen het plafond, alsof ze er zweven, terwijl ze iets proberen te pakken dat hen zal helpen ontsnappen. Ik sta nog op de grond en bedenk dat ik dat ook maar moet gaan doen.

Ik houd mijzelf gevangen

Dan zie ik de vrouw, die toezicht houdt, de deur open doen en naar buiten gaan. In een flits realiseer ik me dat ik helemaal niets nodig heb om te ontsnappen en gewoon naar buiten kan lopen. Wat ik ook gelijk doe.
Ik voel me blij en licht. Zo makkelijk is het dus. Niemand die mij tegenhoudt. De enige die mij daar gevangen hield, was ik zelf met mijn beperkende gedachten.

Mijn gevangenbewaarders: mijn beperkende gedachten

Tja, en dan word ik wakker. Letterlijk en figuurlijk.
Met mijn beperkende gedachten, met mijn doemdenken, met het mezelf kleiner maken, met het niet durven geloven dat ik werkelijk kwaliteiten heb, houd ik mezelf al zo lang gevangen. En natuurlijk weet ik dit allang, maar er naar handelen is een ander geval, want vaak ontbrak het bewustzijn van de gevangenis die ik mijzelf schiep.

Aandacht als middel om me te bevrijden

Echter steeds vaker de laatste tijd, realiseer ik me dat ik me down en verdrietig voel, als het denken mij heeft overgenomen. Niet dat ik direct weet welke gedachten het zijn, maar dat doet er op dan ook niet meer toe. Als ik me zo voel, is dat voor mij een seintje om met mijn aandacht naar m’n lijf te gaan. De meeste tijd richt ik me dan op mijn ademhaling, waardoor mijn denken afneemt, met als gevolg dat de somberheid, veroorzaakt door het denken, verdwijnt.

NU

En dan langzaam wordt de wereld om mij heen zichtbaar, ik zie de zon schijnen, hoor de vogels kwetteren en het is goed. Ik ben in het NU.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.