Fotoshoppen, brrrr

Fotoshoppen?

Als mensen mij vragen of ik fotoshop zeg ik nooit gelijk ja, maar vertel dat ik wat aan de scherpte en de belichting doe en verder eigenlijk niet zo veel. Hooguit nog een vuiltje, dat op de lens heeft gezeten, wegpoetsen. Is dat fotoshoppen?

Fotoshoppen!

De betekenis van het woord fotoshoppen, komt van het grafische programma Photoshop. Een programma voor het bewerken van foto’s en ander digitaal beeldmateriaal via de computer, dat Adobe vele jaren geleden heeft ontwikkeld. Bedoeld om je foto’s te verfraaien. En dat is inderdaad wat ik met mijn foto’s doe.

Fotoshoppen ……

Als we het tegenwoordig over fotoshoppen hebben, denken we vaak aan heel iets anders. Namelijk aan al die fotomodellen die op de foto, plaatselijk, een maatje of 2 kleiner of groter worden gemaakt. Kinnen, neuzen, kaaklijnen, borsten, heupen, je kan het zo gek niet opnoemen of het wordt aangepast aan onze maatschappelijke normen.

Waar ik ook aan denk is hoe je bijvoorbeeld bij bloemen een haarscherpe macrofoto kunt krijgen door bv. 6 foto’s te maken met verschillende delen van de bloem scherp. En als je deze dan over elkaar heen legt, heb je een bloem die van voor tot achter scherp is.

Heel knap allemaal, maar niet voor mij.

Fotoshoppen voor mij

Waar ik fotoshoppen dus wel voor gebruik, is het benadrukken van het moois dat ik zie.
Als ik foto’s maak, ben ik bezig met het vastleggen van dat moois. Of het nu iets is uit de natuur, door mensen gemaakt of mensen zelf, het gaat mij om de schoonheid en kwetsbaarheid die er al is.
Die hoef ik er niet in te fotoshoppen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.