Confrontatie met de dood (en het leven)

Posted on 7 juni 2013

Confrontatie met de dood

 

We krijgen een sms-je van een vriendin dat haar partner plotseling is overleden. Het duurt wel even voordat ik durf geloven wat er in staat. Zo overwacht, zo uit het niets. Het enige dat nu door m’n hoofd gaat is: ‘nee, dit kan niet, dit mag niet waar zijn, niet hij. Niet de man waar mijn vriendin zo van houdt’. Ze was zo blij met hem en ik gun haar zo een gelukkig leven. Nu heeft ze dat ook een paar jaar met hem gehad, maar het had nog jaren langer mogen duren.

Ik voel verdriet om haar verlies en tegelijkertijd is dat verdriet om mijn eigen leven. Om hoe er steeds maar een sluier van verdriet over al het moois hangt dat er in mijn leven is, waardoor ik daar niet ten volle van kan genieten. Die sluier ken ik al m’n hele leven en ik heb er al van alles aan gedaan om er af te komen, om ermee om te gaan. Soms lukt dat, maar dat is dan maar voor even en dan val ik weer terug in m’n oude patroon.

Confrontatie met het leven

 

Nu zit ik al weer even in een 3e burn-out (in 15 jaar tijd) en heb me voorgenomen alleen nog iets te doen, als het van binnenuit komt. Als ik het echt wil doen. Niet omdat ik me verplicht voel naar de ander, niet omdat het huis nou eenmaal schoon moet, niet omdat ik vind dat ik iets nuttigs moet doen, niet …..

Dit sterfgeval drukt me weer even/nog meer, met m’n neus op hoe ik in het leven sta en ik realiseer me dat ik, ieder moment dat ik samen ben met mijn lief, wil genieten. En niet alleen dan!

Leuke dingen doen’ is het advies van de psycholoog en daar ben ik mee bezig. Goed naar mezelf luisteren. Wat is goed voor me en wat niet. En dan dat laatste vooral niet doen. Kiezen voor waar ik blij van word. Egoïstisch? ‘Ja’, denk ik in eerste instantie. ‘Nee’, denk ik in tweede instantie. En weet je waarom niet? Naarmate ik meer dingen doe die ik leuk vind, waar ik blij van word, dus naarmate ik liever voor mezelf ben, word ik ook zachter en meer open naar de ander toe. En dat is, op dit moment, mijn bijdrage aan de wereld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.