Carel Willink in Kasteel Ruurlo

Magisch realisme in Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo

Als verrassing voor Ivonne haar verjaardag zijn we op weg naar een expositie van werk van Carel Willink in Kasteel Ruurlo. Ivonne is een liefhebber van het magisch realisme en Willink is daar een schoolvoorbeeld van. Het magisch realisme is een richting in de kunst waarin een poging wordt gedaan de werkelijkheid te verbinden met een andere of hogere werkelijkheid, waardoor hallucinante beelden of droomeffecten ontstaan.

We staan overal bij stil

Plaats die collectie in een totaal gerestaureerd kasteel, waaraan ook moderne elementen zijn toegevoegd en het plaatje klopt helemaal. Als ik door een museum loop, ben ik meestal vrij snel klaar, maar vandaag is het anders. De schilderijen van Willink vragen me bijna allemaal om erbij stil te staan. En dat doe ik dan ook. Kijken en voelen gaan hier hand in hand.

Spiegeling

Wel jammer dat de uitlichting van de werken verre van fijn is. We zijn steeds aan het zoeken vanaf welke plek we het schilderij het beste kunnen zien. De verlichting zorgt voor een enorme spiegeling, waardoor je het schilderij niet gewoon recht van voren kunt bekijken.

Indrukwekkend

Dit kan echter de pret niet drukken, want het is indrukwekkend. Niet alleen de schilderijen van Willink, maar ook kasteel Ruurlo zelf. Iedere zaal heeft z’n eigen unieke plafond, dat weerspiegeld wordt in de schitterende houten vloeren. Je loopt over vloeren met kunstig ingelegde bloemen- en andere patronen. Hier is een echte houtkunstenaar aan het werk geweest. We genieten met volle teugen.

Diep geraakt

En als kers op de taart lopen we in de stralende zon, op blote voeten, een rondje om het schitterend gerestaureerde kasteel.  Kastelen, oude kerkjes, oude huizen en oude muren raken mij altijd diep.

2 gedachten aan “Carel Willink in Kasteel Ruurlo”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.