Bioplastic

Posted on 17 juli 2014

Ik heb Zonnatura een mailtje gestuurd met de vraag in wat voor plastic hun rijstwafels zitten, want ja ik wil nu eenmaal geen spullen in plastic meer kopen, maar wel rijstwafels blijven eten. Al snel komt hun reactie en ik schrik nogal van wat ze schrijven. De biologisch afbreekbare folie die op dit moment beschikbaar is, wordt gemaakt van genetisch gemodificeerde maïs. Wij zijn als bedrijf tegen genetisch gemodificeerde gewassen en gebruiken om deze reden deze folie niet.’

 Ik zal niet de enige zijn

Bio-industrie, bio-plastic. Ik had het kunnen weten hè dat bioplastic niet goed is. Ik geloofde helemaal dat het, omdat ze zeggen dat het biologisch afbreekbaar is, ook biologisch of in elk geval niet slecht voor het milieu was, maar daar zat ik dus echt helemaal naast. En ik zal niet de enige zijn.

Bioplastic heeft niet veel biologisch

Alweer een product waarmee ze de consument een leugen voor kunnen houden. Bioplastic wordt gemaakt van de zetmeel uit maïs, of aardappelen. Dat is het verhaal dat je te horen krijgt. Maar wat speurwerk levert een heel ander verhaal.
Zo wordt bioplastic onder andere gemaakt van genetisch gemodificeerd maïs. Tijdens de productie worden kankerverwekkende stoffen gebruikt. Of tin, wat ook niet bepaald een gezonde stof is. En wat er ook in omloop is, is een mengsels van bioplastics met plastics op basis van petroleum.

Bioplastic composteerbaar?

Bioplastic is composteerbaar, alleen moet je niet vragen hoelang het er over doet in mijn compostbak.  Frank Eijkman, eigenaar van bio-plastic producent Plastics2Pack zegt er het volgende over:
Bio-plastic, aangeduid met het kiemplant- of het OK Compost-logo, is ‘industrieel composteerbaar’. Dat betekent dat het plastic binnen afzienbare tijd composteert bij de juiste omstandigheden, te weten een hoge temperatuur en luchtvochtigheid. In een gewone compostbak kan het plastic niet altijd afbreken of zal het er jaren over doen.”

bioplastic

Een korte conclusie voor wat betreft de milieuwinst van bioplastic

Op ‘groene grondstoffen’ vind je een heel uitgebreid verhaal, waarvan hier een korte conclusie.

  • Het vervangen van gewoon plastic door bioplastic levert een terugdringen van de CO2 uitstoot op.

  • Voor het gebruik en de afvalverwerking van bioplastic is er nagenoeg geen milieuwinst.

Over de gevolgen voor het milieu en de werknemers door het gebruik van chemicaliën tijdens de productie en over de gevolgen van het gebruik van genetisch gemodificeerde maïs e.d. wordt niet gesproken. Maar daarover kan je hier nog wat lezen.

Ik ben er nog niet van overtuigd dat het ons zoveel milieuwinst op gaat leveren. In elk geval niet zolang ze het woordje ‘bio’ blijven misbruiken. Ik ga dus ook vrolijk verder met het uit mijn leven bannen van plastic én bioplastic, want volgens mij is daar veel meer winst te behalen.

Ik ben in deze blog helemaal niet compleet en je moet me er niet op vast pinnen, maar het zet wel weer aan tot nadenken.
En heb je hier interessante informatie aan toe te voegen, voel je vrij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.