Aapje mouwtje momentje

Eten bij Jules’ eten + drinken in Duiven

Mijn eerste indruk van de serveerster en ik denk tevens eigenares is correct vriendelijk, maar ze voelt voor mij niet helemaal echt. De zaak ziet er gezellig uit, er speelt fijne muziek op een goed volume en het is er, met drie bezette tafeltjes, erg rustig. Heerlijk voor mij als hsp-er. 

Nee, dat hebben we niet

We hebben hier, via social deal, een afspraak gemaakt, omdat ze biologisch vlees serveren. De keuze is door de speciale social deal-kaart wat beperkt. Ik bestel een verse jus d’orange en Ivonne een rosé, echter op beiden krijgen we een: ‘Nee, dat hebben we niet.’

Sinaasappelseizoen?

Verse jus d’orange schenken ze alleen in het seizoen. Dat is jammer voor mij, maar die keuze kan ik wel waarderen. Wat later vraag ik me af of er wel een sinaasappelseizoen bestaat? Google biedt uitkomst: jazeker bestaat er een sinaasappelseizoen: De winter! Van november tot en met april. Hmm, het is nu dus juist de tijd voor verse d’orange.
En de rosé? Die is gewoon op …!? 

De klant is koning?

Goed, we kiezen een ander drankje uit en maken onze keuze uit de menukaart. We bestellen en geven aan dat er een aantal ingrediënten niet in hoeven, waarop de serveerster zegt: ‘Dan laat je weg wat het juist lekker maakt.’ We reageren een beetje verontwaardigd, waarop ze snel zegt dat de klant moet kunnen eten wat die lekker vindt. Pfff, gelukkig maar, want zo sta ik er ook in als klant. 

Meer dan op de kaart staat

Het voorgerecht komt en wat ik er niet in wilde, zit er ook niet in, maar er zitten wel dingen in die niet op de kaart staan. Dat is dan weer jammer, want nu kan ik de rode ui er eerst uit gaan vissen, want die vind ik écht niet lekker. Bovendien, je zult er maar allergisch voor zijn.

Glaasje kraanwater

Tussen het voorgerecht en het hoofdgerecht in wordt ons gevraagd of we bij het hoofdgerecht wat anders willen drinken. ‘Huh, nee we hebben nog’, is onze enigszins verbaasde reactie daarop. ‘Ik lust er nog wel een glaasje kraanwater bij’, zegt Ivonne. Maar dat kan niet. ‘Ik werk niet voor niets, zeg maar’, geeft de serveerster als reactie. ‘Ik heb Sourcy, of anders bestelt u een ander drankje van de kaart, dan kunt u er wel een glas water bij krijgen.’ ‘Ik vind bronwater uit een flesje niet lekker, dus doe dan maar niets’, zegt Ivonne. Hadden we nu bij ons eerste drankje maar gelijk een glas water besteld, dan had ze geen nee kunnen zeggen.

Latte bij de buren

geld verdienen mag best, maar niet ten koste van allesHet lachen naar elkaar lijkt dan wel vriendelijk, maar is nú zeker niet meer echt. We eten ons hoofdgerecht en ons toetje, allemaal best lekker overigens, maar we gaan een latte bij de buren drinken. Die omzet gunnen we haar niet meer. 

De aap komt uit de mouw

Correct vriendelijk bejegend worden, maar bij ieder contactmoment meer voelen dat het niet echt vriendelijk is, dat er iets achter zit. Dat noem ik een aapje mouwtje momentje. Of het door mijn HSP komt weet ik niet, maar ik voel bij het eerste contact dat er iets niet klopt. Twee drankjes niet in huis hebben, kunnen we best vergeven. Maar bij het glas kraanwater wordt duidelijk dat het om geld verdienen gaat en dat ze er niet werkelijk plezier in lijkt te hebben om het mensen naar de zin te maken.

Waarom we naar een restaurant gaan

We gunnen mensen dat er geld aan ons verdiend wordt. Dat snappen we helemaal. Maar we gaan naar een restaurant om verzorgd te worden, om verwend te worden. Dat mag best geld kosten, maar als je het gevoel krijgt: ‘Ik doe vriendelijk tegen jou, zodat je veel geld uitgeeft bij mij, want ik wil wel aan je verdienen’, dan voel je je niet verwend. Dan voel je je belazerd.

Tekst op de website van Jules’ eten + drinken :

“Jules’ ontvangt je graag en zorgt ervoor dat het je aan niets ontbreekt.”

Helaas maken ze dat niet waar.

Tips

  • Vertrouw op je eigen waarneming. Als je voelt dat er iets niet klopt, klopt er iets niet
  • Zorg goed voor jezelf door te vragen wat jij wilt en aan te geven wat je niet wilt en niet bang te zijn om daarop afgewezen te worden
  • Voel je niet verplicht om iets te bestellen, omdat dat nou eenmaal verwacht wordt

Nabericht

Na afloop hebben we een latte macchiato gedronken bij ‘Bij de buren’. Supergezellig, de eigenaar kende ons nog van een vorige keer en kwam even een praatje maken. De jongen achter de bar was wat verlegen, maar maakte echt contact. Hier gaat het om meer dan alleen geld verdienen. En dat voelt héél anders …

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.